ÚSPORA ENERGIE

Ceny energií nútia

spotrebiteľov vymýšľať riešenia, ktoré znížia výšku mesačných účtov. Výrobcovia sledujú správanie spotrebiteľov a ich požiadavky a preto sa  čoraz viac zaoberajú využívaním obnoviteľných zdrojov. Tak sa do popredia dostáva bivalentné alebo až trivalentné vykurovanie využívajúce viac zdrojov tepla, ktoré spolu výborne spolupracujú.

 

Bivalentné vykurovanie je založené na využívaní dvoch rôznych zdrojov tepla, trivalentné dokonca troch zdrojov. Týmito zdrojmi tepla môžu byť plynové či elektrické kotly, kotly na drevo alebo pelety, kozubové vložky, tepelné čerpadlá a solárne kolektory. Pri takýchto kombinovaných systémoch je však pre správne a čo najefektívnejšie fungovanie dôležitá kompatibilita jednotlivých prvkov. Túto podmienku najlepšie splní systém od jedného výrobcu.

Návrh týchto systémov je veľmi individuálny a závisí od potrieb obyvateľov domu, dostupnosti zdrojov a finančných možností investora. Mnohí výrobcovia zostavujú produkty na bivalentné vykurovanie podľa bežnej spotreby daného počtu osôb v domácnosti a tie potom ponúkajú zákazníkom ako výhodné balíčky. Keďže nejde o jednoduché systémy, najrozumnejšie je poradiť sa najprv s odborníkom a následne nájsť najvhodnejší balíček alebo zostaviť unikátnu kombináciu podľa konkrétnych podmienok.

Spočítajte si výhody

Najdôležitejšími pre spotrebiteľa sú úspora nákladov na energie a rozloženie zdrojov tepla. Keďže sa pri bivalentných či trivalentných riešeniach vykurovania okrem klasických nakupovaných energií (elektrina, plyn) využívajú bezplatne aj obnoviteľné zdroje (slnečná energia, teplo vody, zeme, vzduchu), je možné pri nákladoch na energie výrazne ušetriť. Napríklad pri využití solárnej energie v zostave s plynovým kotlom môže úspora nákladov na vykurovanie a prípravu teplej vody dosiahnuť až 50 %. Ďalšou nespornou výhodou je ochrana životného prostredia. Renomovaní výrobcovia vyrábajú väčšinu prvkov do svojich zostáv sami, a tým zabezpečujú, že všetky komponenty budú spolu výborne fungovať, umožnia bezporuchovú prevádzku, dlhšiu životnosť a úsporné vykurovanie či ohrev vody v domácnosti.