VÝMENA KOTLA

Pri rozhodovaní o výmene kotla za nový treba zvažovať viacero hľadísk, aby ste zbytočne neprišli o peniaze. V prvom rade je to technický stav pôvodného kotla a s tým súvisiace náklady na jeho opravy.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že životnosť vykurovacieho zariadenia z hľadiska jeho účinnosti a efektivity nákladov na opravy sa pohybuje na hranici 15 rokov. Nad výmenou zdroja tepla je vhodné zamyslieť sa napríklad po zateplení objektu, hlavne po prípadnej rekonštrukcii vykurovacieho systému z vysokoteplotného na nízkoteplotný.

S výmenou dosluhujúceho kotla netreba čakať až do výskytu závažnej poruchy. Zavážiť by mala každoročná a dlhodobá úspora prevádzkových nákladov, ktorú dosiahnete napríklad po inštalácii kondenzačného kotla, ak je v dome iný typ kotla.

Dôležitým ukazovateľom je okrem účinnosti tiež možnosť kontroly a regulácie činnosti kotla. Za vysokou spotrebou tepla podľa odborníka niekedy stojí práve chýbajúci regulačný systém a nesprávne užívateľské návyky majiteľov domu.

Zavedenie vyspelého regulačného systému býva viazané na výmenu kotla, keďže ten by mal byť primerane technicky vybavený, aby dokázal komunikovať s regulačným systémom. Niektorí výrobcovia ponúkajú regulačné systémy, ktoré je možné integrovať aj do starších vykurovacích systémov. Pri starom kotle s nízkou účinnosťou a bez hydraulického vyregulovania systému je však prínos takého riešenia sporný.

Ak ste sa už rozhodli meniť, za zváženie určite stojí aj zapojenie slnečných kolektorov prípadne tepelného čerpadla, ak na takéto ekologické riešenie máte podmienky.